Cei 9 polițiști de la Secția 16 acuzați de lipsire de libertate și tortură, prinși cu Google Maps

Cei 9 polițiști de la Secția 16 acuzați de lipsire de libertate și tortură, prinși cu Google Maps
Cum au fost prinși cei 9 polițiști de la Secția 16
Publicat: 10/08/2021, 13:53
Actualizat: 10/08/2021, 13:56

Cei nouă polițiști de la Secția 16 Poliție, acuzați că au torturat doi bărbați – pe data de 1 septembrie 2020 – pe un teren viran din Sectorul 4 al Capitalei, au fost trimiși în judecată de magistrații Tribunalului București, fiind acuzați de lipsire de liberate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, fals intelectual și favorizare a făptuitorului.

În acea noapte (în jurul orei 01:45), agenții de poliție Viorel Răzvan Lupu, Dorin Nine, Viorel Constantin Șeicaru, Beatrice Alexandra Turcu, Elisabeta Valentina Stancu, Irina Elena Gogoașe, Mihai Patrik Alexandru Radu, Răzvan Ștefan Piticu și Cătălin Bogdan Nicu făceau parte dintr-un filtru organizat de poliție în zona străzii Calea Șerban Vodă din Bucuresti. Polițiștii au fost abordați de doi bărbați – Teodor Gheorghe și Ionuț Ghiorghe – și admonestați din cauză că nu purtau măști de protectie în contextul pandemiei de coronavirus.

Bărbații au povestit că au fost încătușați de polițiști și urcați în două mașini, care au plecat în direcții diferite. Teodor Gheorghe a fost dus în cartierul Ferentari, iar Ionuț Ghiorghe pe un teren din Jilava, amândoi fiind bătuți și umiliți.

Ionuț Ghiorghe a povestit că a fost lovit cu pumni, cu boanci și cu tonfe, că a fost descălțat și bătut la tălpi. Pe certificatul medico-legal obținut de la IML după ce a fost bătut scrie că au fost găsite 34 de urme de lovituri. ”Cel mai şocant a fost a fost că poliţistul în vârstă (n.red. – Viorel Şeicaru) a urinat pe mine şi mi-a zis: «Uite ce poate să-ţi facă Poliţia Română!»”, a povestit Ionuţ Ghiorghe.

Avocat Cuculis: ”Stațiile polițiștilor NU sunt monitorizate de STS”

Avocatul Adrian Cuculis a declarat că Google Maps i-a deconspirat pe polițiștii de la Secția 16 Poliție, iar aceștia s-au dat de gol, având telefoanele ascultate și urmărite.

Polițiștii au început să discute între ei, considerând că nimeni nu va reuși să le demonstreze vinovăția, numai că semnalul telefoanelor mobile i-a plasat exact pe câmpul unde au avut loc atrocitățile.

”Cum au fost prinși polițiștii de la Secția 16 Poliție după ce au bătut, abuzat și urinat pe un cetățean? Google MAPS i-a deconspirat. S-au dat singuri de gol. Având telefoanele ascultate și urmărite, după ce au început să primească citații, au început să discute între ei, cum nu o să descopere nimeni ceea ce au făcut. Au mințit în declarații, iar semnalul telefoanelor mobile i-a plasat în câmpul unde a avut loc scena șocantă.

Momentul la care cei doi bărbați sunt agresați în stradă și urcați, ilegal, în mașina de poliție, a fost înregistrat de camerele din zonă. Ancheta scoate la iveală, de altfel, și alte vulnerabilități de sistem. Stațiile polițiștilor NU sunt monitorizate de STS, reiese din răspunsul dat de către U.M, după ce anchetatorii au încercat să îi poziționeze și pe baza stațiilor de politie, pe aceștia, în acel câmp”, declară avocatul Adrian Cuculis.

Cei nouă agenți de poliție, trimiși în judecată

Pe data de 9 iulie 2021, cei nouă agenți de poliție au fost trimiși în judecată de magistrații Tribunalului București, unul fiind cercetat în stare de arest preventiv, doi plasați în arest la domiciliu, iar șase aflându-se sub control judiciar.

”La data de 09.07.2021, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus trimiterea în judecată a nouă agenți de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Secția 16, pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de liberate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, fals intelectual și favorizare a făptuitorului. Dintre cei nouă inculpați, unul este cercetat în stare de arest preventiv, doi în stare de arest la domiciliu, iar ceilalți șase sub măsura controlului judiciar”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

”Domnul Șeicaru, într-o acțiune intenționată, a urinat pe persoana respectivă”

Polițistul Viorel Răzvan Lupu a declarat, în fața anchetatorilor, că nu l-a lovit pe Ionuț Ghiorghe, dar acesta a fost bătut cu tonfa de șeful de schimb, respectiv Șeicaru Viorel Constantin.

Ulterior, același ”șef de schimb” a urinat pe victimă, umilind-o.

”Persoana vătămată a fost pusă pe iarbă, cu fața în jos, chiar în momentul acela nu ne-am pus problema acțiunilor pe care le întreprindem, am observat care era intenția domnului Șeicaru (n.red. – alt polițist, șeful de schimb). În momentul în care persoana era așezată cu fața în jos, șeful de schimb a luat o tonfă și i-a aplicat mai mult lovituri la nivelul membrelor inferioare. În acel moment, vreau să menționez că nu am participat la lovirea persoanei vătămate, nici eu, nici ceilalți colegi. (…) Menționez că singurul care a agresat persoana vătămată a fost domnul Șeicaru. (…) La un moment dat au încetat lovirile, după care șeful de schimb, domnul Șeicaru, într-o acțiune intenționată, a urinat pe persoana respectivă”, a declarat Viorel Răzvan Lupu.

Un alt polițist care fost prezent în acea noapte – Dorin Nine -, a declarat că victima a fost lovită de același Șeicaru Viorel Constantin și că acesta a urinat pe bărbat după ce l-a bătut. Acesta fusese încătușat, cu mâinile la spate, și a primit – din partea ”șefului de schimb” – lovituri cu tonfa în ”zona posteriorului și a picioarelor”. Polițistul a mai declarat că nu a intervenit pentru a opri acțiunea violentă a șefului său, motivând că ”de obicei nu se comentează dispozițiile date de superiori” și că ”în această situație expusă anterior aveam o teamă față de domnul Șeicaru”.

Totodată, Dorin Nine nu a recunoscut că l-ar fi lovit pe Ionuț Ghiorghe: ”Nu este adevărat că am lovit persoana vătămată în zona coastelor”.

Teodor Gheorghe și Ionuţ Mihai Ghiorghe au decedat în martie 2021

Teodor Gheorghe, în vârstă de 51 de ani, și Ionuţ Mihai Ghiorghe, de 39 de ani, au decedat. Gheorghe a murit pe 16 martie, la Spitalul Elias, acolo unde era internat cu diagnosticul ”cancer pulmonar”, potrivit declarațiilor soției acestuia. După trei săptămâni de la reținerea polițiștilor de la Secția 16, Ionuț Ghiorghe a murit, în casa unui prieten, iar medicul care a făcut autopsia a trecut ”cauză neprecizată” pe certificatul medical constatator al decesului din 26 martie.

Dosarul a fost deschis pe 3 septembrie 2020, de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, care inițial au făcut cercetări in rem pentru infracţiunea de purtare abuzivă.

În decembrie 2020, dosarul a ajuns la Parchetul Tribunalului București, iar după alte trei luni – la începutul lunii martie 2021 – au fost puși sub acuzare nouă polițiști de la Secția 16, pentru lipsire de libertate, tortură şi complicitate la tortură.

Pentru a crea aparența unui comportament violent al victimelor și a justifica astfel conduita agenților de poliție, unul dintre inculpați a aplicat sancțiuni contravenționale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenție acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea și liniștea publică.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu. Europarlamentar: „Nu există politician...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Numerologia anului de naștere al lui Călin Georgescu. Ce i-au prezis astrele
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis